Allergioiden vuoksi en voi käyttää maustettuja Nyhtiksiä, joten puhun tässä vain naturelleista.
En tykkää siitä olettamuksesta, että liha on ihmiselle jotenkin ensisijainen proteiininlähde, johon kaikkia vaihtoehtoja vertaillaan, joten en haluaisi lähestyä asiaa siitä kulmasta. Kuitenkin näissä asiayhteyksissä useimmiten ensimmäisenä kysytään: "Miten paljon se muistuttaa tavallista liharuokaa?" Niinpä otan tämänkin näkökulman huomioon.
Maku
Nyhtis: Maistuu aika selkeästi kauraleseeltä, siis miedolta ja kauraiselta. On kyllä maustettavissa maistumaan vähemmän kauraleseeltä, mutta ei se kuitenkaan kovin hyvin peity. Onhan kauralese toki hyvää, mutta jos ruoka näyttää poronkäristykseltä ja maistuu leseeltä, voi tulla alkuun ainakin vähän hämmentynyt olo, etenkin jos tietää hyvin, miltä poronkäristys maistuu. Sopii erikoisen hyvin niille, jotka tykkäävät leseestä, tai kaurasta ylipäätään.
Härkis: Maku on papuinen mutta tosi mieto. Vähän kuin hyvin pitkälle prosessoitu härkäpapu - ja sitähän tämä nimenomaan onkin. Haju on aika hernekeittoinen, ja sitä myötä makuelämyskin, etenkin jälkimaku. Maistuu kuitenkin ehkä ylipäätään miedommalta ja vähemmän raaka-aineiltaan kuin Nyhtis.
Koostumus
Nyhtis: Mielenkiintoinen ja miellyttävä suutuntuma. Sopivan sitkeä mutta kuitenkin murea. Vähän kuin nyhtöpossu itse asiassa. Aika isoina paloina pakkauksessa, joten kannattaa repiä vähän pienemmäksi silpuksi ennen kokkausta, paitsi jos haluaa välttämättä päästä käyttämään veistä ruokapöydässä ihan oikeasti.
Härkis: Kummallisen höttöistä ja kuivaa. Koostumukseltaan vähän kuin jauhemaksa, siis paljon pehmeämpää kuin jauheliha. Ei tarvitse pahemmin pureskella. Mielestäni saisi olla jotenkin vähän sitkeämpää tai edes jotain.
Ravintoarvot
Nyhtis: Koska proteiini kiinnostaa nykyään kaikkia, todettakoon, että Nyhtiksessä on huomattavasti enemmän sitä kuin Härkiksessä - proteiinipitoisuus on peräti 31,2g/100g. Energiaa on 100 grammassa 204 kcal, rasvaa 4,9g, hiilihydraatteja 7,5g, ravintokuitua 2,4g ja suolaa 1,3g. Aikamoinen pakkaus.
Härkis: Proteiinipitoisuus on "vain" 17g/100g, mikä sekin on kyllä enenmmän tai ainakin yhtä paljon kuin tyypillisesti lihatuotteissa. Härkiksessä on myös enemmän rasvaa (9g) ja hiilihydraatteja (13g) kuin Nyhtiksessä, mutta myös enemmän ravintokuitua (4g). Energiaa on 212 kcal ja suolaa 1,5g, eli niitäkin on hiukan enemmän.
Hinta ja saatavuus
Nyhtis: Hinta vaihtelee paljon, mutta Stockalta ostammme paketit (250g) olivat nelisen euroa. Saatavuus on ollut toistaiseksi vaihtelevan heikkoa. Minkäs sille voi, kun jengi on ihan sekaisin ja paketit viedään hyllystä saman tien? Todennäköisesti tilanne korjaantuu lähitulevaisuudessa. (Ehkä siitä näkyy merkkejä jo nyt: havaitsimme Runosmäen K-supermarketissa viikonloppuna useamman paketin maustettua Nyhtistä lojumassa hyllyssä kaikessa rauhassa.)
Härkis: Paketin hinta on samaa luokkaa, pakkauskoko on sama. Saatavuus on parempi, ehkä koska tuote on vähemmän hypetetty. Hyvin varustelluissa ruokakaupoissa näkyy olevan paketteja hyllyssä miltei aina. On mukavaa, kun tietää, että tuotetta melko varmasti löytyy silloin, kun sitä tarvitsee.
Alkuperämaa
Nyhtis: Suurin osa raaka-aineista tulee Suomesta ja Ruotsista, loput muualta EU:sta. Kaikkia raaka-aineita ei nimittäin ole vielä saatavilla kotimaisena. Tuote valmistetaan Suomessa, ja tunnetusti kyse on "suuresta kotimaisesta innovaatiosta".
Härkis: Sama tilanne, suurin osa raaka-aineista on kotimaisia, mutta herneproteiini tulee muualta Euroopasta, sillä sitä ei tehdä vielä Suomessa. Avainlippu löytyy, tuote siis valmistetaan Suomessa.
No, kumpaa laitetaan?
Kumpaakin, kiitos!
Molemmat ovat hyvin käyttökelpoisia, maukkaita ja terveellisiä valintoja. Kummassakaan ei ole suuremmin valittamisen aihetta. Nyhtistä saisi olla helpommin saatavilla, mutta eiköhän sitä pian ole.
Joku voisi toki huomauttaa nyt siitä, että nämä tuotteet ovat aika pitkälle prosessoituja, mutta en minä ole sellaisesta ennenkään välittänyt, eikä perusruokakaupoissa ole ylipäätään tarjolla kovinkaan paljon mitään erikoisen prosessoimatonta. Puolivalmisteet ovat minulle ihan ok, ja tykkään siitä, kun ruuanlaitto on helppoa.
Nyhtis on kyllä ravintoarvoiltaan parempi valinta, mutta itse tykkään maun vuoksi toistaiseksi ehkä enemmän Härkiksestä - eikä sitäkään voi epäterveelliseksi sanoa. Jos kuka haluaa proteiininlähteen muistuttavan koostumukseltaan lihaa, on hänelle Nyhtis toki parempi valinta. En minäkään erityisemmin tykkää Härkiksen höttöisyydestä, mutta vaikkapa tortillan täytteenä tai salaatissa sillä ei onneksi ole mitään merkitystä, eikä minulle lihaa muistuttava koostumus ole mikään itseisarvo.
Meillä tullaan käyttämään jatkossa varmasti molempia (jos lievä papu- ja herneallergiani ei ala häiritä). Erilaisten koostumustensa vuoksi tuotteet sopivat hyvin eri tyyppisiin ruokalajeihin, mikä tarjoaa kivasti vaihtelun mahdollisuuksia. Eipä tule ainakaan tylsää.
On kerrassaan mukavaa, että markkinoilla on viimeinkin pitkälti kotimaisia kasviproteiinituotteita, jotka eivät sisällä soijaa. Sekin on oikeastaan ihan mukavaa, että edes toinen näistä uutuuksista on saanut paljon mediahuomiota. Vaikka irvailenkin usein trendijutuille, en voi väittää, ettenkö jossain määrin pitäisi Nyhtiksen ansaitsemaa hypetystä ihan hyvänä asiana. Jo on aikakin saada vähän uutta sisältöä ruokatrendeihin.
Lisätiedot tuotteista:
Verso Härkis
Gold&Green Nyhtökaura
Minua ei ole sponsoroitu. Tämä on jälleen ihan omatoimimainostusta.
PS. Tämän postauksen pointtina ei ole rakentaa mitään suurta vastakkainasettelua, vaan arvostella kahden uutuustuotteen ominaisuuksia rinnakkain. Otsikkohan on puhtaan huumormielinen. Jokainen uusi kasviproteiinituote on hyvin tervetullut markkinoille, eikä niiden välille tarvitse mielestäni rakentaa mitään erikoista paremmuuskilpailua.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti