blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Yltöisten arboretumissa ihan turistina

30.6.2017

En ollut ikinä käynyt Yltöisten arboretumissa ennen kesäkuun alkupuolella järjestettyä avointen ovien päivää, jonka yhteydessä oli tarjolla paitsi vapaa pääsy puulajipuistoon myös sen verran houkuttelevan kuuloisia opastus- ja esittelykierroksia, että tapahtumaan oli kolkon sään ja turistitulvaan hukkumisenkin uhalla päästävä. Mikä loistava tekosyy saada lopulta aikaiseksi suunnattua tutustumaan tähän kiehtovaan paikkaan!

Arboretumin puita aprikoimassa. Epävakaisen sään johdosta kuravaatteet.

Tapahtumassa olikin yllättävän väljää ja rauhallista, muttei kuitenkaan mitenkään autiota. Tajusimme vasta paikan päällä, että puulajipuiston ja tutkimusviljelmien viimeiset esittelykierrokset järjestetään samaan aikaan, joten emme voisi osallistua molempiin. Niinpä päädyimme kiertämään puuosaston itseksemme ennen kierrosten alkua, jotta pääsisimme mukaan tutustumaan tutkimuskasvihuoneisiin.

Seikkailuun!

Emme ehtineet kävellä koko paikkaa ympäri, mutta sen verran ennätimme fiilistellä jännittäviä puita, että hyvin vahva "tänne pitää tulla uudestaan myöhemmin kesällä" -ajatus ehti pesiytyä päähän. Tykkäsin etenkin suurikokoisista lehtipuista ja kaikista eksoottisista lajeista, joita en ole ennen nähnyt, kun en pahemmin reissaa kaukomailla.

Korkeiden haapojen latvustoa.

Epäergonominen kuvausasento. Ei näin, lapset, ei näin.

Tyypillisesti alppiruusut kukkivat suunnilleen toukokuun lopulta juhannukseen, mutta tänä vuonna alkukesä oli niin kylmä, että kun visiteerasimme siihen "parhaaseen kukinta-aikaan" Yltöisissä, vasta alle puolet lukuisista puskista oli kukassa. Ilmeisesti juuri nytkin siellä vielä kukitaan, joten kannattaisi kai pistäytyä pikapuoliin takaisin, jos haluaisi nähdä vähän enemmän kukkia.

Muutamia kukkivia alppiruusuja.

Enimmäkseen näkyi kuitenkin vain nuppuja.

Opastuskierros tutkimustiloihin oli myös oikein kiehtova. Pakko myöntää, että en edes tiennyt ennakkoon varmaan puoliakaan siitä kaikesta, mitä kuulimme, vaikka olenkin ikään kuin olevinani perillä siitä, mitä lähiseutujen tutkimuskentällä noin ylipäätään tapahtuu. Esimerkiksi se, että limaskan hyödyntämistä ihmisravinnoksi selvitetään, tuli minulle aivan uutena tietona. Toivottavasti tutkimus tuottaa hyvää tulosta ja uusi kasviproteiini saadaan markkinoille.

Tässä tutkitaan herukkapensaiden uudenlaisen kasvatustavan tehokkuutta tuotannon kannalta.

Yltöinen kutsuu seikkailuun varmasti vielä uudestaan tänä kesänä. Jos lähipäivinä ennättäisi, saattaisi vielä nippa nappa ehtiä ihailemaan alppiruusujen kukintaa. Osaatteko muuten sanoa, miksi ihmeessä ne ovat nyt yhtäkkiä tänä kesänä nousseet niin sometrendikkäiksi? Joka ikinen kesähän alppiruusupuistot ympäri Suomen kukkivat ja usein vielä hienommin kuin tänä kesänä - mutta nyt vasta jotenkin mystisesti someväki on havahtunut siihen. Huvittavaa.

#100hetkeäluonnossa (58/100)

6 kommenttia

  1. En ole ikinä edes kuullut tällaisesta!
    Ehdottomasti näyttää kyllä tutustumisen arvoiselta, täytyy laittaa nimi muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei - mutta onneksi kuulit nyt! Yltöisten arboretum ja puisto löytyvät Piikkiöstä, Kaarinan perukoilta. Lisäksi Turun lähellä myös Raisiossa on kyllä jonkinlainen alppiruusupuisto.

      Poista
  2. Meikin kävimme tuolla ihastelemassa rodojen kukintaa..:)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi1/7/17 12:47

    Aika hienot muuten nuo pystysuuntaan kasvatetut herukat! Luulisi tosiaan tuommoisen tuottavan enemmän satoa kun lehdet eivät varjosta ja sato on myös helpompi kerätä kun se on suoraan näkyvillä eikä tarvitse kaivaa puskan sisältä.

    VastaaPoista