blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Runebergin torttuja aivan harhaoppisesti

7.2.2018

Runebergin tortut perinteisen reseptin mukaan ovat minulle melkoinen itsemurha manteleineen ja appelsiineineen. Runebergin torttu on kuitenkin yksi suosikkiherkuistani - tai olisi jos en olisi niin allerginen sen keskeisille raaka-aineille. Niinpä olemme kehitelleet sellaisen torttureseptin, josta puuttuvat kaikki minun kannaltani vaaralliset allergeenit, mutta joka siitä huolimatta on määriteltävissä Runebergin tortuksi.

Näitä torttuja saatetaan kyllä pitää laajalti harhaoppisina, mutta minä kun en enää edes kunnolla muista, miltä vähemmän allergisessa lapsuudessani syömäni perinteiset Runebergin tortut maistuivat, olen aivan tyytyväinen. Toveri Krottikin pitää näistä, joten oletan tämän olevan ihan kelpo resepti perinteistenkin rinnalla.

Meillä ei ole Runebergin torttujen tekemiseen tarkoitettua torttumuottia, joten paistamme nämä aina muffinivuokapellillä. Niinpä reseptin "12 pientä torttua" tarkoittaa siis tavallisen muffinin kokoisia. Taikinaan tarvittavat piparkakunmuruset saadaan yleensä murskaamalla joulusta jääneitä Annas Pepparkakoreita - ainahan niitä jää, kun lahjaksikin tapaa tulla. Taikinasta pois jätettyä mantelia emme kompensoi millään aromiaineilla, sillä emme varsinaisesti pidä niistä.


Runebergin tortut

12 pientä torttua

Taikina:
150 g voita
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
½ kermaa tai omenamehua tai 1 dl omenasosetta
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl piparkakunmuruja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
½ dl vettä
2 rkl rommia
1 rkl sokeria

Koristelu:
1 dl tomusokeria
½ rkl vettä
1 dl vadelmahilloa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää kerma tai omenamehu tai -sose. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jos käytät vuokapeltiä, voitele vuoat. Lusikoi taikina vuokiin. Muista, että se kohoaa paistamisen aikana. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Kiehauta kostuke ja kaada sitä kunkin tortun päälle teelusikallinen tai kaksi. Voit jättää tortut maustumaan tai koristella ja tarjoilla saman tien. Valmistele kuorrutusmassa sekoittamalla vesi ja tomusokeri purstotuspussiin. Koristele tortut teelusikallisella vadelmahilloa, jonka ympärille pursota tomusokerimassaa siistiksi renkaaksi.

16 kommenttia

  1. Jaa...taitaa olla ohjeita niin paljon kun on tekijöitäkin! Olen tyytynyt kaupan ja konditorioiden tuotteisiin kun en viitsi kahdelle leipoa! Silloin kun tyttäret vielä asuivat kotona, tein omalla ohjeella muutaman kerran kun tuli hankittua vuokakin. Tosin, jos mä jotain leipomisessa inhoan, niin noita silikonivuokia ja se on juuri sellainen! Lötky, hankala saada uuniin ja miten helposti leipomukset jäävätkään niihin kiinni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, jokaisella tuppaa olemaan oma versio, ainakin jos on leiponut jo pidempään jotain tiettyä paakkelssia. Silikonivuoka on kieltämättä vaikean oloinen! :D

      Poista
  2. Nuo tortut näyttävät ja kuulostavat oikein hyviltä! Allergiat on ikäviä vaan onpa hyvä että ne eivät kuitenkaan kokonaan estä herkuttelua! Leppoisia talvipäiviä❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kunhan vain jaksaa vaivautua, pystyy allergioista huolimatta syömään miltei mitä vain. :D

      Poista
  3. Kuulostaa herkulliselta! Meilläkin tehdään runebergin tortut muffinivuokiin, ne ovat näppäriä käyttää. Mukavia talvipäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän. Totta, ne ovat hurjan näppäriä. :) Olisi joskus bäheää tehdä kotona ihan "aidon" (siis konditoriavalmisteisen) runebergintortun näköisiä torttuja, korkeita ja liereitä, mutta ei niitä muotteja viitsi ostaa nurkkiin pyörimään, kun näitä kuitenkin tulee leiponeeksi vain kerran vuodessa. :D

      Poista
  4. Ihan pätevät Runebergit. :))

    VastaaPoista
  5. Tosi hyvän kuuloiset tortut, vaikka osa perinteisistä ainesosista onkin korvattu muilla :) Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  6. Varmasti hyvää, ei kai sen väliä jos vähän soveltaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kunhan nyt idea pysyy samana. :D

      Poista
  7. Anonyymi8/2/18 22:15

    Kuulostaa hyvältä! Minäkään en niin siitä mantelista saati karvasmanteliaromista perusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, mä tykkäsin mantelista silloin, kun en ollut vielä allerginen, mutta karvasmanteliaromi on aina ollut mielestäni hiukan kummallinen.

      Poista
  8. Kerettiläistortut näyttävät vallan herkullisilta! Hmm, voisko huijata Neiti Aikaa ja leikkiä, että Runebebrgin päivä on kahdesti vuodessa, jotta voisi testata piparirunebergejä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiitos! Mun mielestä sesonkiherkkuja sopii kyllä tehdä muulloinkin kuin the päivänä. Konditoriatkin huijaavat ja aloittavat runebergintorttujen tuottamisen jo tammikuussa! :D

      Poista