blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Multienvaihtoa, pistokkaita ja hankintoja

25.3.2019

Huonekasvien mullan- ja ruukunvaihtoaika on meneillään. Mullassa myllertäminen ja kasvien parissa puuhailu on mukavaa, vallankin kun luonnon vihertymistä ja puutarha-askareiden alkua odottaa tässä vaiheessa jo kovasti. Siinä kohtaa, kun kasveja on tarpeeksi paljon, homma alkaa kuitenkin käydä melkoisen rankaksi. En siis oikeastaan tiedä, onko tämä ihanaa vai kamalaa aikaa.

Sattuneesta syystä emme vaihda joka vuosi kaikkien kasvien multia saati ruukkuja. Meillä on tapana arvioida, mitkä kasvit kaipaavat kipeimmin uutta ruukkua, ja käyttää kasvien hoitoon liikenevä aika niiden siirtämiseen. Samaten mullanvaihdot tulee tehtyä yleensä vähissä erin pitkin kevättä ja kesää tarpeen, ehtimisen ja motivaation mukaan.

Mehiruusuke (Echeveria)

Nyt uusiin multiin ovat päässeet joulukuussa hankittu lankaköynnös (Muehlenbeckia), pari vuotta sitten kekrituliaiseksi saatu liisantyyny eli kääpiöjuoru (Callisia repens), nuorin viirivehka (Spathiphyllum alana) sekä kaikki pienet pullojukat (Beaucarnea recurvata), jotka ovat alkujaan peräisin puretusta viherseinästä. Lisäksi vaihdettiin pintamullat pienemmältä traakkipuulta (Dracaena), joka on voinut vähän huonosti ja jonka ruukussa on ollut homettakin.

Muutamalle kasville vaihdoimme tuoreet mullat jo aiemmin talvella torjuaksemme ällöttävää sieni-invaasiota. Taidan kirjoittaa siitä seikkailusta kokonaan oman postauksensa, jahka aika näyttää, miten tarina päättyy vai onko se edes päättyäkseen. Lyhyesti sanottuna meillä siis alkoi kasvaa kukkaruukuissa erikoista pientä sientä, jonka alkulähteeksi paljastui lopulta kukkamultapussi, jota olimme käyttäneet viime kevään multienvaihdoissa ja kaikkien uusien kasvien istutuksessa. Ai että, mitä riemua.

Pullojukka (Beaucarnea recurvata) ja aivan pieni rahapuu (Crassula ovata)

Varmaan jo yli vuoden vesilasissa odotelleet kiinanruusun (Hibiscus rosa-sinensis) pistokkaat on nyt laitettu viimein multiin, samoin joukko rahapuun (Crassula ovata) pistokkaita, joita Krotti sai työpaikaltaan. Rahapuut eivät toki olleet ainoat uudet pistokkaat toimiston kasvimylläjäisistä, vaan meille tuli myös palmuvehkaa (Zamioculcas zamiifolia) ja kultaköynnöstä (Epipremnum aureum). Lisäksi toveri Naakkuli lahjoitti meille pistokkaan herttaköynnösvehkastaan (Philodendron scandens). Sellaista minulla ei olekaan ikinä ennen ollut.

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis)

Kun nyt kerran multahommiin ryhdyttiin, ostimme myös muutaman uuden kasvin. Krotti halusi perustaa mehikasvi-istutuksen ja hankki sitä varten mehiruusukkeen (Echeveria) ja kivikukan (Lithops). Minä olin miettinyt uuden kilpipiilean (Pilea peperomioides) hankintaa sen jälkeen, kun ensimmäinen ostamani yksilö kuoli viime syksynä. Nyt osui kohdalle hyvä tarjous, joten uusi piilea on täällä. Toivottavasti sen kanssa sujuu paremmin.

Kivikukka (Lithops) ja muita mehikasveja

Kilpipiilea (Pilea peperomioides)

Vielä olisi jonkin verran multahommia tehtävänä. Seuraavana jonossa ovat ainakin vanhat vehkat ja aloe, joka rönsyilee siinä määrin, että se pitäisi jo jakaa useampaan ruukkuun.

25 kommenttia

  1. Hienot kasvit! Kivikukka on kiehtova. En ole aiemmin nähnyt tuollaista. Sieni kukkamullassa kuulostaa aika ikävältä! Toivottavasti saitte torjuttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on! Nyt kun mehikasvit ovat muotia, noitakin on alkanut näkyä kaupoissa. Aiemmin se oli melkoinen harvinaisuus.

      Sieniepisodi oli tosiaan harmillinen. En ole niin varma, etteikö sitä vielä ilmestyisi vaikka mistä mullasta.

      Poista
  2. Viherkasvisi ovatkin hyväkuntoisia ja kauniita.
    Minäkin olen joinain vuosina porrastanut mullanvaihtoa, koska pihamaalla se on niin paljon helpompaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multien vaihto ulkona onkin varmasti kätevää - ei tarvitse olla varovainen sotkun suhteen.

      Poista
    2. Samoin! Mieluummin vaihdan mullat kukille vasta keväämmällä, kun sen tarkenee tehdä pihalla. Niin paljon vähemmän sotkua. Ja tarvitseeko oikeasti kaikille edes vaihtaa sitä multaa joka vuosi?

      Ihana tuo persoonallisen näköinen kivikukka!

      Poista
  3. Ihania viherkuvia!

    Mullanvaihto on ollut mullakin mielessä, mutta aina kun muistan sen, ei ole just sillä hetkellä aikaa (tai sitä multaa :)), ja kun olis aikaa, en muista :D. Pattitilanne siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuttu ongelma. Tuon äärellä on oltu muutama kuukausi täälläkin. :D

      Poista
  4. Hassun näköinen tuo kivikukka. :D

    VastaaPoista
  5. Mukava määrä kasveja teillä. Kääk, kuulostaa kamalalta tuo sieni-invaasio. Minulla on kerran talven jäljiltä kasvanut koko multapussi täyteen jotain vaaleaa sienikasvustoa. Jouduin dumppaamaan koko säkillisen suoraan kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oikein kamalaa. Meilläkin multapussissa oli juuri semmoista vaaleaa sienikasvustoa, rihmastoa ja nuppineulan nupin kokoisia kellertävänvaaleita palluraryppäitä, jotenkin ällöttävä haju. Samoja oireita näkyi kukkaruukuissa, ja kun mullat vaihtoi, niitä palluroita oli mullan alla ruukun sisäreunoja pitkin. Hyi! :(

      Poista
  6. Minullakin on ollut joskus kivikukka, minusta se on aivan ihana. Minäkään en vaihda multia joka vuosi etenkään niiltä mitkä istutan altakasteluruukkuun. Ja mullanvaihtoa minäkin teen pitkin kevättä ja alkukesää. Mökillä kun on mukavampi vaihtaa ulkona ja vähän lämpimämpään aikaan . Mutta nythän on luvattu lämmintä tänne ainakin viikonloppuna. Mukavia hetkiä mullanvaihtoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja samaa! Ulkona vaihtaminen olisi unelmaista. Minä aina myllään kotona joko olohuoneen tai kylppärin lattialla.

      Poista
  7. Onhan tuossa hommaa kerrakseen, mutta kasvisi kukoistavatkin kauniina, kiitos hyvän huolenpidon. Näitä kuviasi katsellessani huomaan taas miten kovasti kaipaankaan värejä, varsinkin vihreää ❤
    Sen sijaan mitään kellertävänvaaleita palluraryppäitä ei kaipaa kukaan! Toivottavasti saitte sieni-invaasion torjuttua.

    VastaaPoista
  8. Ah, täällä käydessä tulee aina olo että pitäisikö sitä taas yrittää hankkia joku viherkasvi... Mikä olisi myrkytön, helppohoitoinen ja ei kuole heti, jos sen vähän unohtaa? Ehkäpä joku muovimuratti...tosin sen myrkyttömyydestä en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! No esimerkiksi palmuvehka (Zamioculcas) pärjää hyvin satunnaisella kastelulla ja vähällä valolla, jopa pohjoisenpuoleisissa huoneissa, ja se löytyy aina "myrkyttömiä kasveja sitä ja tätä varten" -tyyppisiltä listoilta. Se toimii ilmeiesti myös vesiviljelyssä, mikä saattaa helpottaa elämää, jos poikaset ovat kovia levittämään multaa ruukuista.

      Poista
  9. Onpa tosiaan hauskan näköinen tuo kivikukka! Ja kuviisi onkin osuneet varsin hyvinvoivat viherkasvit :D  meillä on aika moni talven aikana kuollut tai kituutteleee. Nyt viimeisistä pelastin muutamia pistokkaita, jos ens syksynä olisi taas ruukkukasveja useampi. Pari viikkoa sitten saamani viirivehka lopahti heti enkä tiedä mikä sitä vaivaa. Nyt viimeisimpänä se taisi saada kylmää 😨 meillä on kultapalmun riesana ollut hometta ja tämä palmu on jonkun mysteerin vaivaama. Elää, mutta näyttää kuolleelta. Voi kun tosiaan ehtisi kasvipoloille vaihtaa mullat, niin jospa virkoaisivat 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni näistä tässä onkin vasta hiljattain hankittuja. Meilläkin muutama on huonossa kunnossa, mutta onneksi se ehkä kaikkein kurjimmalta näyttänyt traakkipuu on nyt uuden mullan ja lannoitteen myötä kohentunut mukavasti. Viirivehkat ovat kummallisia! Ne ovat kuin maanisdepressiivisiä. Toivottavasti sait omasi kuntoon.

      Poista
  10. Kuulostaa siltä, että teillä on kunnioitettava määrä viherkasveja. Itselläni on vielä sen verran vähän, että mullanvaihto on just sitä ihanaa puuhaa, joka saa kevään käyntiin1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, juu, meillä on viime laskemalta 30 yksilöä. :D

      Poista
  11. ostin tänään kaks mehikasvia ja heti hoito ohjeita täältä hakemaan.Meillä vaan kissa joka melko kiinnostunu näytti olevan kasveista. Kun tarvivat päivänvaloa siinäpä miettimistä mihin laitan, ikkunanlaudalle haluais mutta se miukukn lempipaikkoja,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissa ja kasvit ovat kyllä huono yhdistelmä joskus. Amppeli (varsinkin lasipallo-amppeli) voi toimia, jos kissa ei ole kova hyppimään. Kaverini käytti kasveihin kissakarkotetta (jotain sitruspohjaista ainetta), joka sai kissan välttämään kasveja pysyvästi, vaikka hän laittoikin sitä vain vähän aikaa niihin kasveihin, jotka ovat kissalle haitallisia.

      Poista